Truck

Kāpēc SSL sertifikātam tiek piešķirta tik liela nozīme un kā tas strādā?

Jūs noteikti būsiet dzirdējis par SSL sertifikātu un pamanījis, ka pēdējā laikā tas tiek pieminēts arvien biežāk. Šajā rakstā mēs pastāstīsim, kāpēc SSL sertifikātam tiek piešķirta tik liela nozīme un kā tas strādā.

Kas ir SSL sertifikāts un kādam mērķim tas vajadzīgs?

SSL sertifikāts, jeb šifrētais HTTPS protkols ir kā garantija, ka mājaslapā nododamie dati tiek aizsargāti ar šifrētu algoritmu un nav pieejami trešajām personām nevēlamai apskatei.

Lietojot mājas lapu, kuras adreses sākumā atrodas savienojums https, jūs varat būt drošs, ka visi dati, kas tiks nodoti caur mājas lapu paliks tikai jūsu ierīcē un konkrētās mājas lapas serverī.

Ikviens, kas mēģinās nozagt informāciju, pārtverot savienojumu starp jūsu datoru un mājas lapas serveri, saņems virkni simbolu, kuru nebūs iespējams atšifrēt.

Kā pārliecināties, ka mājas lapa ir droša?

Mājaslapa bez SSL sertifikāta.  

Ja mājas lapai nav SSL sertifikāta, tad blakus mājas lapas adreses joslai redzēsiet savienojumu “http”, kas nozīmē, ka tā nav droša. Vai gadījumā, ja izmantojat tīmekļa pārluku Google Chrome redzēsiet sarkanu brīdinājumu “Nav droši”.

Mājaslapa ar SSL sertifikātu.

Lietojot mājas lapu parlūkprogrammā Google Chrome blakus mājas lapas adreses joslai redzēsiet, ka lapa “Ir droša” (“Secure”), kā arī blakus adreses joslai būs redzams savienojums https, papildus burts “S” norāda, ka mājas lapā notiek šifrēta datu apmaiņa.

SSL sertifikāts

Kad pievērst uzmanību SSL sertifikātam?

Jums, kā mājas lapas lietotājam vajadzētu pievērst uzmanību SSL sertifikātam, lietojot tās mājas lapas, kurās nepieciešams atstāt konfidenciālu informāciju. Piemēram, pieteikuma formas, kurās ievadat savu vārdu, uzvārdu, tālruņa numuru, adresi u.c. svarīgu informāciju. Šādām mājas lapām noteikti vajadzētu nodrošināt drošu datu apmaiņu. Ja mājas lapa nav aprīkota ar HTTPS protokolu, tad iesakām izvairīties no konfidenciālas informācijas ievades.

Vai jūsu mājas lapai ir nepieciešams SSL sertifikāts?

Ja jums pieder mājas lapa, kurā nav kontaktu, pieteikuma vai reģistrācijas formas caur, kuru lapas lietājs nodod informaciju, tad varat nesteigties ar SSL sertifikāta uzstādīšanu. Ja mājas lapā tomēr ir kontaktu forma vai pieteikuma anketa, kurā klientam ir nepieciešams atstāt par sevi svarīgu informāciju, tad rekomendējam uzstādīt mājas lapai SSL sertifikātu.

Par drošu datu apmaiņu internetā rūpējas arī Google, kas 2014. gadā sāka piešķirt augstāku reitingu meklētājsistēmā tām mājas lapām, kas izmanto SSL sertifikātu, īsāk sakot, mājas lapas ar SSL sertifikāku Google meklēšanas rezultātos tiek rādītas augstāk!

Kā uzstādīt SSL sertifikātu?

Jums ir jāvēršas pie uzņēmuma, kas nodrošina Jūsu mājas lapas uzturēšanu serverī (hostingu) ar lūgumu uzstādīt SSL sertifikātu. Ja jūsu mājas lapa atrodas uz personīgā servera, tad jūs varat uzmeklēt mājas lapas izstrādātāju un nodrošinot pieejas serverim, lūgt lai sertifikātu uzstāda izstrādātājs.

Ja vēlaties uzzināt vairāk par SSL sertifikāta nozīmi, tad droši sazinieties ar mums!